تشخیص نوع پوست و نکاتی که باید بدانید!
آیا جنس پوست خود را می شناسید؟ برای تهیه محصولات آرایشی و بهداشتی، به مناسب بودن آنها با جنس پوستتان توجه می کنید؟ تشخیص نوع پوست چه تاثیری در زیبایی یا سلامت پوست دارد؟ مهمترین قدم برای رفع مشکلات پوستی کدام است؟
یکی از مهمترین نکات برای تضمین زیبایی و سلامت پوست صورت و بدن که کمتر کسی به آن توجه می کند، شناخت نوع پوست و استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی مناسب با جنس پوست است. تشخیص نوع پوست، کار سختی نیست و شما می توانید با انجام مراحل ساده جنس پوست خود را بشناسید. در ادامه با مجله سین دخت همراه باشید تا مراحل تشخیص نوع پوست را بررسی کنیم.
تشخیص نوع پوست!
برای شناخت نوع پوستتان، ابتدا صورت خود را با شوینده صورت شستشو داده و به خوبی خشک کنید، سپس به مدت 1 ساعت هیچ محصولی مانند مرطوب کننده، آبرسان، لوازم آرایشی و … را به پوست خود نزنید. پس از گذشت 1 ساعت، پوست خود را مشاهده کنید. اگر روی پوست شما مرطوب بود و یک لایه چربی روی پوست مشاهده کردید، پوستتان چرب است.
در صورتی که فقط روی بینی، پیشانی، بالای لب ها و چانه احساس رطوبت و چربی داشتید و گونه های شما کاملا خشک بود، پوستتان مختلط است. همچنین، اگر پوست شما کاملا خشک بود و روی پوست خود احساس کشیدگی و زبر شدن داشتید، پوستتان خشک است. در نهایت اگه پوست شما ملتهب شده بود و یا قرمزی و سوزش را روی پوست خود احساس کردید، پوستتان حساس می باشد. قدم بعدی پس از تشخیص نوع پوست، نحوه مراقبت از پوست و تهیه محصولات مراقبتی، آرایشی و بهداشتی مناسب با جنس پوستتان است.
تشخیص نوع پوست با دستمال کاغذی
برای تست تشخیص جنس پوست، ابتدا پوستتان را با شوینده مناسب شستشو دهید و خشک کنید. سپس، دو عدد دستمال کاغذی بردارید و آنها را به از وسط جدا کنید تا 4 لایه دستمال کاغذی نازک داشته باشید. در مرحله بعدی، دستمال کاغذی را روی گونه ها، پیشانی و چانه قرار دهید و 5 تا 7 دقیقه صبر کنید. پس از گذشت این زمان، اگر روی دستمال کاغذی، لکه های چربی مشاهده کرده اید، پوست شما چرب است. زمانی که دستمال ها، کمی مرطوب بودند؛ اما اثری از چربی روی آنها مشاهده نکرده اید، پوست شما خشک است. در صورتی که روی دستمال کاغذی هایی که در ناحیه پیشانی و چانه قراره داده بودید، لکه های چربی ایجاد شد و در نقاط دیگر، دستمال کاغذی مرطوب شد؛ پوست شما مختلط است.
انواع پوست!
پوست صورت و بدن، از نظر جنس و ویژگی های منحصر به فرد هر تایپ پوستی، به 5 دسته تقسیم می شوند.
- پوست خشک
- پوست چرب
- پوست معمولی
- پوست مختلط
- پوست حساس
هر کدام از این انواع پوستی، دارای ویژگی های متفاوت با یکدیگر هستند و برای مراقبت و حفظ طراوت و شادابی هر نوع از تایپ پوستی نیز، ابتدا باید با ویژگی های نوع پوست خود آگاهی داشته باشید و در گام دوم، از محصولات آرایشی، مراقبتی و بهداشتی مناسب با جنس پوست خود استفاده نمایید.
ویژگی های پوست سالم و زیبا
- رنگ یکدست و شاداب
- بافت صاف و نرم
- جلوه شفاف و با طراوت
- هیدراته و با خاصیت ارتجاعی بالا
- بدون چین و چروک و لک و جوش
پوست خشک
پوست های خشک، ظاهری زبر و پوسته پوسته دارند و غدد چربی در آنها چربی کمتری را ترشح می کند. همچنین، به علت دهیدراته یا کم آب بودن در معرض چین و چروک هستند. افراد دارای پوست خشک معمولا احساس کشیدگی و خشکی را در پوست خود دارند و ظاهر پوستی شفاف و درخشانی ندارند. خشکی پوست سبب کدر به نظر آمدن چهره می شود. همچنین این تایپ پوستی در برخی از مواقع با قرمزی و ملتهب شدن پوست نیز مواجه خواهند شد.
حتما بخوانید: روتین مراقبت از پوست خشک را می دانید؟
علل خشکی پوست
- عوامل ژنتیکی
- تغذیه نامناسب
- کمبود مواد مغذی در بدن به خصوص ویتامین A و ویتامین های گروه B
- بیماری هایی مثل درماتیت (التهاب پوست)، اگزما، پسوریازیس یا سبوره (فقدان ترشح غدد پوستی)
- کم کاری تیروئید
- بیماری دیابت
- بعضی داروها مثل دیورتیک ها، ضد اسپاسم ها، آنتی هیستامین ها
- عوامل محیطی مثل تابش نور خورشید، باد، سرما، مواد شیمیایی یا مواد آرایشی
- کاهش ترشح غدد چربی پوست
- آب و هوا
- حمام گرم و دوش طولانی و زیاد
- صابون ها و مواد شوینده سخت
نحوه مراقبت از پوست های خشک
پوست های خشک، کم آب هستند و غدد چربی پوستشان چربی مورد نیاز و کافی برای پوست را ترشح نمی کند. روتین مراقبتی پوست های خشک شامل استفاده از محصولات آبرسان و مرطوب کننده، روغن های مغذی و لوازم آرایشی دارای چربی می باشد.
- استفاده مداوم از مرطوب کننده مناسب با پوست برای رطوبت رسانی به پوست در طول روز
- کاهش دادن زمان استحمام و دوش گرفتن با دمای متعادل آب و پرهیز از حمام کردن با آب داغ
- استفاده از شوینده های ملایم و حاوی ترکیبات آبرسان مناسب با نوع پوست
- نوشیدن آب کافی در طول روز برای هیدراته شدن بدن و پوست. بهتر است روزانه 8 لیوان آب بنوشید و شاهد شادابی و طراوت پوست خود باشید
- استفاده از مواد غذایی حاوی امگا 3 و امگا 6 و اسیدهای چرب ضروری برای تامین چربی موردنیاز پوست
- استفاده از روغن های مغذی با خاصیت آبرسانی عمقی به پوست
- تهیه لوازم آرایشی مناسب با پوست خشک
پوست چرب
غدد چربی در این تایپ پوستی بیشتر از حد متعادل خود چربی ترشح می کند. پوست های چرب، عموما رطوبت و چربی را روی پوست خود احساس می کنند. افراد دارای پوست چرب به علت چربی اضافه روی پوست، به شدت مستعد آکنه و جوش زدن هستند. ظاهر پوست های چرب معمولا شفاف، براق و چرب است.
همچنین منافذ باز و جوش های سرسیاه نیز روی این نوع پوست مشاهده می شود. یکی از مشکلات بزرگ پوست های چرب، ماسیده شدن آرایش در طول روز می باشد و تنها راه جلوگیری از این امر و افزایش ماندگاری آرایش، استفاده از پرایمر و محصولات آرایشی فاقد چربی و مناسب با پوست چرب است.
حتما بخوانید: روتین مراقبتی تخصصی برای پوست های چرب!
علل چربی پوست
- وراثت
- آب و هوای گرم و مرطوب
- افزایش سن
- استفاده از محصولات مراقبتی و آرایشی نامرغوب
- داروها و مکملهای ایجاد کننده چربی زیاد پوست
- اختلالات هورمونی
- مصرف زیاد لبنیات
- استرس زیاد
- استفاده از ضد آفتاب نامناسب با پوست
- نوع آب و هوا
نحوه مراقبت از پوست چرب
پوست های چرب به علت ترشح چربی بیش از حد، در معرض جوش زدن هستند و به همین علت نباید از روغن های تشدید کننده چربی پوست یا محصولات آرایشی چرب استفاده کرد. روتین مراقبتی پوستی در پوست های چرب شامل استفاده از کرم های آبرسان مناسب با نوع پوست، تهیه محصولات آرایشی فاقد چربی و استفاده از تونر مناسب پوست می باشد. تهیه لوازم آرایشی فاقد چربی و مناسب با پوست چرب، از تشدید چربی پوست جلوگیری کرده و احتمال ماسیده شدن میکاپ در طول روز را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. پوست های چرب نیز نیاز به آبرسانی و تغذیه دارند و استفاده از آبرسان و سرم های مغذی مناسب با این تایپ پوستی، حائز اهمیت است.
همچنین داشتن تغذیه مناسب و پرهیز از خوردن مواد غذایی چرب، سبب کنترل چربی پوست خواهد شد. نکته طلایی برای مراقبت از پوست چرب، شستشو صورت با شوینده ها و فوم های مناسب با پوست چرب است. پیشنهاد می کنیم که افراد دارای پوست چرب، حداقل دوبار در روز پوست صورتشان را بشویند.
پوست معمولی
اگر پوست نرمال و معمولی دارید شما جزو افراد خوش شانس هستید؛ زیرا این تایپ پوستی بهترین نوع از پوست است که چربی متعادلی دارد و از لحاظ ظاهری نیز، بسیار شفاف، صاف و زیبا به نظر می آید. افراد دارای پوست معمولی با انجام روتین مراقبتی پوست و استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی مناسب پوست معمولی، می توانند زیبایی و سلامتی پوست خود را حفظ کنند.
علل داشتن پوست معمولی
- عوامل ژنتیکی
- تغذیه مناسب
- آب و هوای معتدل
- استفاده از محصولات آرایشی، بهداشتی و مراقبتی باکیفیت
نحوه مراقبت از پوست معمولی
برای مراقبت و حفظ سلامتی و زیبایی این نوع پوستی، تنها کافیست از محصولات مناسب با پوست معمولی استفاده کنید و روتین روزانه مراقبتی پوست خود را نیز رعایت نمایید.
پوست مختلط
این تیپ پوستی گونه هایی با پوست خشک دارند و ناحیه T یا اصطلاحا تی زون صورتشان که شامل پوست پیشانی، بینی، بالای لب ها و چانه می شود چرب است. تشخیص نوع پوست در پوست های مختلط بسیار آسان است زیرا افراد دارای این نوع پوستی، تنها در ناحیه گونه های خود احساس خشکی و کشیدگی دارند. نکته طلایی برای مراقبت از پوست های مختلط، استفاده از محصولات تخصصی برای این نوع پوستی است.
علل داشتن پوست مختلط
- ژنتیک
- تغذیه نامناسب
- استفاده از محصولات آرایشی، مراقبتی و بهداشتی نامناسب و بی کیفیت
- شستشوی پوست با محصولات نامناسب
نحوه مراقبت از پوست مختلط
برای متعادل کردن چربی پوست های مختلط، از تونر مناسب برای این تیپ پوستی استفاده نمایید. همچنین تغذیه مناسب و استفاده از محصولات آرایشی و مراقبتی تخصصی برای پوست های مختلط، از مهمترین کارها برای مراقبت از این نوع پوستی می باشد.
پوست حساس
این نوع از پوست ممکن است در برابر عوامل محیطی، نور خورشید، برخی از مواد آرایشی یا بهداشتی و ….. واکنش نشان دهد و افراد دارای پوست حساس با مشکل ملتهب شدن پوست، قرمزی یا ترک خوردن پوست مواجه هستند. پوست های حساس از مراقبت ویژه تری نسبت به انواع دیگر پوست نیاز دارند و به همین علت استفاده از محصولات مراقبتی تخصصی برای پوست های حساس برای افراد دارای این تیپ پوستی حائز اهمیت است.
علل حساس شدن پوست
- استفاده از محصولات آرایشی بی کیفیت
- بیماری پوستی
- ژنتیک
- آب و هوا
- استفاده از شوینده های پوستی نامرغوب و نامناسب
- قرار گرفتن در معرض عوامل آسیب زا برای پوست مانند اشعه آفتاب، مواد شیمیایی و…
نحوه مراقبت از پوست حساس
پوست های حساس در برابر عوامل آسیب زننده یا تحریک کننده پوست واکنش نشان می دهند و بهتر است تا از محصولات آرایشی و مراقبتی با پایه گیاهی استفاده نمایید. توجه داشته باشید که پوست های حساس باید از محصولات آرایشی و مراقبتی مناسب با پوست خود استفاده کنند؛ زیرا فرمولاسیون این محصولات سازگار با پوستی حساس هستند. پیشنهاد می کنیم که افراد دارای این تیپ پوستی برای جلوگیری از ملتهب شدن یا قرمزی پوست، از محصولات آرایشی، بهداشتی و مراقبتی عطر دار استفاده نکنند.
شناخت انواع پوست برای میکاپ
برای انجام یک آرایش حرفه ای، تمیز و زیبا، ابتدا باید جنس پوستتان را بشناسید. مهمترین نکته ای که باعث ایجاد جلوه ای زیبا، حرفه ای و طبیعی در میکاپ صورت می شود، استفاده از لوازم آرایشی مناسب با جنس پوست است. همچنین، تکنیک های آرایشی و زیرسازی پوست برای هر نوع پوستی نیز متفاوت است.
نکات مهم برای آرایش پوست چرب و مختلط
اگر پوست شما چرب است، برای جلوگیری از برق افتادن و ماسیدگی آرایش، حتما یک زیرسازی مناسب برای پوستتان انجام دهید. پس ابتدا، پوستتان را با شوینده مناسب بشویید. سپس به سراغ کرم مرطوب کننده و آبرسان بروید و آنها را به خوبی روی پوست ماساژ دهید تا کاملا جذب پوست شوند. پس از گذشت 30 دقیقه، مقدار مناسبی از پرایمر مناسب با پوست چرب را به صورت ضربه ای روی پوست ماساژ دهید تا جذب پوست شود.
پرایمر های ژله ای، گزینه مناسبی برای زیرسازی پوست های چرب هستند. سپس با یک براش یا پد آرایشی مناسب، کرم پودر را روی پوستتان پخش کنید. توجه داشته باشید که حتما از کرم پودر فاقد چربی و مناسب برای پوست چرب استفاده کنید. همچنین، پس از اتمام آرایش، استفاده از پودر یا اسپری فیکس برای افزایش ماندگاری و تثبیت آرایش را فراموش نکنید.
حتما بخوانید: راهنمای جامع آرایش پوست چرب با تکنیک های آرایشی ویژه
نکات مهم برای آرایش پوست خشک
برای میکاپ پوست خشک، ابتدا باید پوستتان را آبرسانی کنید. در مرحله اول، مقدار مناسبی کرم آبرسان مناسب با خشک را روی پوست زده و ماساژ دهید تا کاملا جذب پوست شود؛ سپس مرطوب کننده بزنید تا از تبخیر رطوبت پوست جلوگیری کرده و سبب حفظ رطوبت پوست شود. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از خشکی پوست، حتما از لوازم آرایشی حاوی ترکیبات رطوبت رسان استفاده کنید.
نکات مهم برای آرایش پوست حساس
اولین نکته ای که برای میکاپ پوست حساس باید در نظر داشته باشید، تهیه لوازم آرایشی با کیفیت و سازگار با پوست حساس است. پوست های حساس، معمولا خشک، ملتهب و همراه با قرمزی هستند. برای یکدست کردن پوست، ابتدا پوستتان را آبرسانی کنید. سپس با یک پرایمر ضد حساسیت و مناسب با پوست حساس، زیرسازی آرایش را انجام دهید.
همچنین، شما می توانید از کانسیلر سبز، برای خنثی کردن قسمت های قرمز و ملتهب پوست استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم از لوازم آرایشی گیاهی و طبیعی برای آرایش صورت خود استفاده کنید؛ زیرا مواد شیمیایی ممکن است سبب ایجاد حساسیت در پوست شما شود. حتما قبل از استفاده لوازم آرایشی، تست حساسیت انجام دهید و از لوازم آرایشی با کیفیت از برندهای معتبر و شناخته شده استفاده کنید. روتین مراقبت از پوستتان را جدی بگیرید تا میزان التهاب و قرمزی پوستتان را کاهش دهید.
مراحل روتین پوستی روزانه مراقبت از پوست
- پاک کردن آرایش با محلول های پاک کننده مناسب با نوع پوست
- شستشو صورت با فوم شستشو یا دیگر شوینده های مناسب با جنس پوست
- استفاده از تونر یا تونیک برای تنظیم چربی پوست
- استفاده از کرم های آبرسان مناسب با نوع پوست
- استفاده از کرم های مرطوب کننده مناسب با نوع پوست برای حفظ رطوبت پوست
- استفاده از کرم دور چشم برای جلوگیری از تیرگی یا چروک شدن پوست دور چشم
- استفاده از بالم لب یا کرم های رطوبت رسان لب برای جلوگیری از خشک شدن لب ها
حتما بخوانید: آموزش مرحله به مرحله مراقبت از انواع پوست!
چه عواملی سبب آسیب دیدن پوست می شود؟
- تابش مستقیم اشعه های مضر آفتاب
- رادیکال های آزاد
- مصرف سیگار و قلیان
- تغذیه نامناسب و خوردن غذاهای غذاهای چرب
- مصرف زیاد کافئین
- آلودگی های محیطی
- استفاده از لوازم آرایشی تقلبی و بی کیفیت
- شستن پوست با استفاده از محصولات نامناسب با پوست
- برخورد مواد شیمیایی با پوست
- نخوردن آب کافی
بهترین محصولات برای مراقبت از پوست!
انجام روتین مراقبتی روزانه، سلامتی و زیبایی پوست شما را تضمین می کند. همچنین شناخت نوع پوست و استفاده از محصولات آرایشی، مراقبتی و بهداشتی مناسب با جنس پوست نیز به حفظ سلامتی و مراقبت از پوست کمک شایانی می کند. یکی دیگر از نکات طلایی که افراد کمی به آن توجه می کنند، روتین پوستی ماهانه است. با انجام روتین مراقبتی ماهانه مناسب با پوست خود، پوستی شفاف، زیبا و صاف خواهید داشت.
حتما بخوانید: هر آنچه که باید درباره روتین پوستی قبل از خواب بدانید!
مراحل روتین مراقبتی ماهانه عبارتند از:
- استفاده از اسکراب صورت هفته ای یک یا دوبار برای لایه برداری صورت
- پاکسازی صورت یا فیشال تخصصی برای پوست هر 28 روز یکبار
- استفاده از ماسک های صورت آبرسان و مغذی هفته ای دو بار برای تغذیه پوست
- مراجعه به پزشک متخصص پوست در صورت بروز مشکلات پوستی مانند آکنه، لک، التهاب و…..
سخن آخر
تشخیص نوع پوست، اولین گام برای مراقبت از زیبایی و سلامت پوست است. در صورتی که از بهترین محصولات مراقبتی و تغذیه کننده پوستی استفاده کنید اما این محصولات مناسب با نوع پوست شما نباشند، علاوه بر اینکه هیچ تاثیر مثبتی روی پوست ندارد بلکه سبب آسیب رسیدن به پوست نیز خواهد شد. در این مقاله، راهنمای گام به گام تشخیص نوع پوست را بیان کردیم که با انجام این مراحل، می توانید به راحتی نوع پوست خود را بشناسید.
امیدواریم که پس از خواندن این مقاله، بتوانید جنس پوست خود را تشخیص دهید. به نظر شما چه راهکارهای دیگری برای تشخیص نوع پوست وجود دارد؟ جنس پوست شما چگونه است؟